Jetboil – cudowny radiator?

Pomimo tego, że system do gotowania na wycieczkach i wyprawach górskich z wykorzystaniem przenośnego palnika gazowego oraz kartusza gazowego nie jest niczym nowym i funkcjonuje na rynku już od wielu lat, to Polacy dopiero teraz dostrzegają jego zalety. Czym się charakteryzują i wyróżniają naczynia sygnowane logiem Jetboil? Czy rzeczywiście warto wydać kilkaset złotych na ten system?

Wbrew pozorom kwestia opłacalności zakupu systemu Jetboil jest tematem otwartym, w którym ciężko znaleźć jedną odpowiedź. Należy mieć jednak na uwadze, że Jetboil jest systemem sprawdzonym podczas profesjonalnych wypraw górskich i wykorzystywanym nawet przy bardzo niesprzyjających warunkach zewnętrznych. Tym samym jeżeli cenimy sobie niezawodność używanego sprzętu, to z pewnością nie powinniśmy oszczędzać na menażce czy garnku do gotowania.

Dlaczego Jetboil?
Garnki i menażki Jetboil wyróżniają się przede wszystkim specjalnym radiatorem przymocowanym do spodu każdego z naczyń. Pomimo tego, że jest on potencjalnie narażony na uszkodzenia, to jego wykonanie ze specjalnych stopów metali sprawia, że nie tylko jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, ale również doskonale spełnia funkcję przewidzianą przez producenta – przyśpiesza podgrzewanie naczynia i jego zawartości.

Jak to działa?
Radiator pod naczyniem wykorzystuje uciekające na boki ciepło od palnika gazowego przyczyniając się do szybszego podgrzania naczynia oraz oszczędności zużywanej ilości gazu.